Stomatološka poliklinika Ksaver- Marcela Perić,Marko Marović

IskustvoTradicijaKvaliteta

Prvi centar za oralno zdravlje u Hrvatskoj.
Utemeljeno 1979. godine

PREVENCIJA S EDUKACIJOM - MODERNA DIJAGNOSTIKA SUVREMENI MATERIJALI I METODE LIJEČENJA

Zdravi zubi cijeli život!

Stomatološka poliklinika Ksaver- Marcela Perić,Marko Marović

Oralna medicina

Naša usta nisu sterilna. U usnoj šupljini obitava više od 6000 vrsta bakterija koje u zdravom organizmu žive skladno u međusobnoj ravnoteži. Pri rođenju u ustima djeteta nema mikroorganizma, no pri doticaju s vanjskim svijetom u usnu šupljinu naseljavaju se određene vrste mikroorganizama. Neki od njih posve su neškodljivi, štoviše, korisni su i uobičajeni u usnoj šupljini.

Oralna flora se tijekom života mijenja zavisno o prehrani, karijesu, higijenskim navikama, a kasnije i protetskim nadomjescima i sl.

Obrana od mikrobne invazije iz okoline započinje u ustima jer naš je organizam razvio savršeni obrambeni sustav. Čini ga u prvom redu zdrava i neozlijeđena sluznica, ali i slina koja stalnim dotokom čisti i reducira oralnu floru. Lučenjem sline te sekreta iz prostora između zuba i desi ispiru se mikrobi i hrana pri žvakanju. Zdrava usna šupljina je odraz našega naslijeđa, ali i odraz naše svekolike brige, stoga o načinu prehrane i higijenskim navikama ovisi ljepota i funkcija ovog organa.

„SUHA USTA“ - kserostomija, opasnost za oralno zdravlje, naročito za osobe treće dobi!

Statistika govori: 2 od 10 naših pacijenata ima problem suhih usta! Slab dotok sline, može biti posljedica nekih bolesti, hormonalnih promjena u menopauzi ili redovitog pijenja lijekova (antidepresivi, antihistaminici, diuretici za regulaciju tlaka, stroge dijete, zračenje i dr.).

Svi nabrojani razlozi su faktori rizika koji mogu promijeniti količinu i kvalitetu sline.

Suha je sluznica ranjiva, sklona upalama, pogodna za naseljavanje štetnih mikroorganizama. Usta su s takvim stanjem sklona neugodnom zadahu i češćim oštećenjima ionako osjetljive sluznice, a zubi su skloniji karijesu. Posljedica su osjećaj žarenja i peckanja, povećani broj karijesa zubnih vratova te loše prijanjanje pomičnih proteza, ukoliko ih ima.

Imate li problem “suhih usta“? Mi znamo kako vam možemo pomoći.

STOMATITIS ANGULARIS

Kutovi usana su zbog otjecanja sline često vlažni i podložni upali. Smatralo se da su žvale zarazne, no to postaju tek onda kada se u to područje nasele streptokoki i stafilokoki te gljivice, a oni dođu kada se diraju kutevi usana neopranim rukama, neopranom čašom ili brišu prljavom maramicom.

Bolest se tada vrlo brzo razvija i prenosi se na druge osobe. Na koži kuteva usnica stvori se raspuklina, koja je bolna pri otvaranju usta i onda pukne te se pojavi krvarenje koje zacijeli krastom. Nesvjesno vlaženje tog bolnog mjesta jezikom samo pogoršava tu upalu.

Najčešći uzroci:

  • nedostatak vitamina B12
  • gljivica kandida
  • zaraza streptokokima i stafilokokima
  • nedostatak stražnjih zuba,“spušteni zagriz“, 
  • osobe koje stalno govore te neprestano vlaže kutove usana
  • traume pojačanog razvlačenja usana

Liječenje se provodi prema uputama liječnika i prema uzročniku.

HERPES SIMPLEX

U osoba koji su preboljele herpes simplex, virus može prijeći u stadij mirovanja. Nakon nekih nespecifičnih podražaja (stres, fizički napor, psihička uzbuđenja, pad obrambenog mehanizma uslijed bolesti) može se aktivirati i izazvati herpes.

Javlja se na usnici, koži lica, u obliku malih mjehurića, kojima prethodi žarenje i bol. Kad mjehurići puknu stvaraju se kraste koje otpadnu bez ožiljka.

SAVIJET: NE dirajte krastu rukama, pustite je da otpadne.

Liječenje se provodi kremom aciklovir, interferonom i drugim preparatima.

AFTE

Uzrok nastanka nije do kraja objašnjen, no svakako veliki stres i napetost pridonose pojavi afte. Obolijevaju mlađe osobe, đaci, studenti ali i menadžeri. Na mjestu afte pojavi se crvenilo i velika bol. Slijedi ulceracija s rubom bjelkaste boje. Čitavo područje je vrlo bolno, a bolest se javlja u intervalima.

Liječenje je simptomatsko, prije jela anestezin dražeje, pantenol tablete radi brže epitelizacije, C i B vitamini.

DIJABETES

Osim u krvi i u slini bolesnika sa šećernom bolesti nalazimo glukozu koja povećava kiselu reakciju sline, te se počinju razvijati gljivice, candida albicans, koja u ustima izaziva crvenilo i stvara bjeličaste naslage.

Zbog smanjene otpornosti organizma bakterije u ustima izazivaju razne upale. Sluznica je suha, crvena, lagano otečena i vrlo osijetljiva, a desni krvare i na najmanji podražaj. U ustima se osjeća zadah acetona, a zbog kiselog medija pojačano je i obolijevanje od karijesa i parodontne bolesti. Potrebna je redovna i vrlo temeljna oralna higijena te njega antiseptičkom vodom za usta.

Liječenje se provodi na način da se redovito liječi šećerna bolest i izbjegava stres. Vrlo je bitna primjerena oralna higijena, redovita stomatološka kontrola stanja, profesionalno čišćenje i njega zubi.

PUŠENJE I USNA ŠUPLJINA

Otvorena usta pušača govore sve. Prvo se osjeti zadah po nikotinu, potom uočavamo promjenu boje zuba, smeđožućkaste naslage koje su zapravo nakupine taloga katrana nastale sagorijevanjem duhana, subjektivan osjećaj promjene okusa i kronična suhoća usta.

Dokazano je štetno djelovanje na zubno meso, od kronične upale gingive do nastanka nekrotizirajućeg ulceroznog gingivitisa (bolovi, zadah, krvarenje, moguća temperatura). Javljaju se upale sluznice usne šupljine, oštećenja, stanja koje prethode raku, leukoplakije i karcinom.

Pušenje mijenja oralnu floru. Pušenje je vrlo štetno.