Stomatološka poliklinika Ksaver- Marcela Perić,Marko Marović

IskustvoTradicijaKvaliteta

Prvi centar za oralno zdravlje u Hrvatskoj.
Utemeljeno 1979. godine

PREVENCIJA S EDUKACIJOM - MODERNA DIJAGNOSTIKA SUVREMENI MATERIJALI I METODE LIJEČENJA

Zdravi zubi cijeli život!

Stomatološka poliklinika Ksaver- Marcela Perić,Marko Marović

Popravci zuba i liječenje karijesa

Ksaver

Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Liječenje karijesa zahtijeva uklanjanje zahvaćenog djela zuba te izradu ispuna (plomba). Suvremena stomatologija temelji se na minimalno invazivnim metodama rada. Nove generacije materijala za ispune imaju odlična mehanička svojstva i omogućuju minimalno uklanjanje zubne strukture te izradu vrhunskih estetskih ispuna. Hitna stanja i svi popravci vrše se minimalno invazivnom tehnikom.

Estetski popravci su gotovo nevidljivi, potpuno u istoj boji zuba, translucentni kao i caklina. Radimo isključivo suvremenom tehnikom kojom štedimo zubno tkivo s pretpostavkom da zubi i parodont ostanu sposobni za profilaksu. Izrađujemo ispune materijalima koji imaju terapeutski učinak na zahvaćenu strukturu zuba. 

Također, vršimo izmjene amalgamskih ispuna kao i izradu zaštitnih ispuna s flourom (pečačenje zubi). 

Zamislite liječenje početnog karijesa, bez bušenja i nelagode uz očuvanje potpune strukture zuba! Moguće je uz HEALOZONE - lječenje bez boli.

 

Više o karijesu

Karijes je najraširenija bolest današnjice. Otkriva se inspekcijom pri pregledu. Posljedica nastanka karijesa jest gubitak zubne supstance koja se mora nadoknaditi ispunom, a nastaje kao posljedica  djelovanja mikroorganizama u zubnom plaku koji fermentiraju ugljikohidrate i pritom stvaraju kiseline koje demineraliziraju caklinu pa dolazi do truljenja u zubu. Nastanak i brzina razvoja karijesa zavisi od kvalitete struktura zubi, pH sline, količini mikroorganizma, posebno Streptoccocusa mutans i količini dentalnog plaka  dodatnom hranilištu za razvoj bakterija. Mikroorganizmi prodiru kroz karijes u dubinu  zuba, do pulpe, a ukoliko se karijes ne sanira, šireći se  zahvaća i parodontalne strukture te se putem krvi patogene bakterije šire i u cijeli organizam. Za nastanak karijesa odgovorna je loša higijena pri kojoj se stvaraju kiseline iz zubnog  plaka.

Kako je caklina građena od kristala hidroksilapatita on se topi u kiselom mediju sline, a to oštećenje cakline pri pregledu se vidi kao kredaste bjelkaste mrlje. Srećom, taj proces demineralizacije je reverzibilan pa dodavajući flour na oštećena mjesta caklina može zacijeliti, suvremenim pastama i bez svrdla. Također, oštećenja se mogu pojaviti u rizičnim skupinama pacijenata i kraj postojećih ispuna. Naročito u rizičnoj skupini populacije su osobe koje imaju smanjenu salivaciju, kao posljedicu pijenja određenih lijekova, Sjergenovog  sindroma  i sl. Za prevenciju karijesa je bitna dobra higijena, pravilna prehrana, redovito profesionalno čišćenje zubi, kontrola i flouridacija.

HEALOZONE

 

Ozon je najmoćniji oksidirajući agens koji uništava 99% kariogenih bakterija:

  • nema brušenja
  • čuva se zubna struktura
  • potpuno bezbolno
  • nema postoperativnih simptoma

Koristi se za:

  • liječenja početnog karijesa
  • pečaćenja fisura
  • sterilizaciju kaviteta kod dubokih ispuna
  • ličenja afti i herpesa