Stomatološka poliklinika Ksaver- Marcela Perić,Marko Marović

IskustvoTradicijaKvaliteta

Prvi centar za oralno zdravlje u Hrvatskoj.
Utemeljeno 1979. godine

PREVENCIJA S EDUKACIJOM - MODERNA DIJAGNOSTIKA SUVREMENI MATERIJALI I METODE LIJEČENJA

Zdravi zubi cijeli život!

Stomatološka poliklinika Ksaver- Marcela Perić,Marko Marović

Zaštita oralnog zdravlja

U više od 40 godina uspješnog rada suvremenom terapijom, smanjili smo broj oboljenja ti nas uspjesi potiču da Vam ponudimo preventivne kontrolne preglede s novim pristupom prevencije oralnog zdravlja. Oni su personalizirani, temeljeni na strategiji i dijagnostici, usmjereni terapiji s ciljem da se provedu takovi postupci, a ciljana terapija postavljena je uz pretpostavku da zubi i parodont ostanu sposobni za preventivne postupke. Preventivni tretmani su popularni u održavanju oralnog zdravlja sa suvremenim neinvazivnim postupcima. Prevencija odraslih se temelji na mogućem riziku od karijesa i parodontitisa, a ne kao dosad na saniranju već nastale štete.

Iako su karijes i parodontitis posebni entiteti u medicini, danas se potvrđuje neraskidiva veza između općeg zdravlja i oralnog zdravlja.

Edukacija pacijenata je vrlo važan dio održavanja oralne higijene. Svakoj osobi potrebno je izraditi individualne mjere održavanja oralne higijene prema njihovim potrebama.
Posebnu pažnju posvećujemo trudnicama, mladim mamama, djeci, osobama treće dobi i sportašima.

Od osnutka smo postavili protokole u prevenciji oralnog zdravlja koji su različiti prema dobi i spolu, a liječenje je temeljeno na svakom pojedinačnom problemu i na dijagnostici rizika bolesti koji su često, uz genetiku, i odraz životnog stila, loših navika i stresa.

Mnogi ljudi smatraju oralno zdravlje danom činjenicom a njegovu vrijednost uočavaju tek kad ga više nema.

NOVI PRISTUP PREVENCIJI ORALNOG ZDRAVLJA

 • Preventivni postupci i održavanje zubnog zdravlja, profesionalno čišćenje zubi i desni
 • Pečaćenje zubi
 • Rana dijagnostika oralnih tumora
 • Zaštita kod sportaša
 • Flouridacija mliječnih i trajnih zubi 
 • Terapija i savjetovanje roditelja kod djece s cirkularnim karijesom
 • Upute o prehrani

Naš pristup stomatološkom liječenju temeljen je na uzroku svakog pojedinačnog problema i na dijagnostici rizika bolesti, a koji je, uz genetiku, često odraz životnog stila, loših navika i stresa.

Nove paradigme u stomatologiji, individualan pristup i moderna dijagnostika, uz preventivne kontrole, siguran su put za optimalno oralno zdravlje.

"Zdravi zubi za cijeli život"

Stomatološki pregledi sadrže preventivne, ali i terapijske postupke te individualnu edukaciju o načinu kućnih mjera za zaštitu oralnog zdravlja, a po potrebi i dijagnostiku karijes rizik testa, mikrobiološkog testa za upalu parodonta, sline, dijagnostiku karijesa posebnim aparatom, digitalnim RTG snimkom i dr. 

Stomatološki tim Poliklinike Ksaver svojim svakodnevnim radom djeluje na ostvarenju oralnog zdravlja i njegove prevencije u direktnom kontaktu s pacijentom.

Sistematski stomatološki pregled omogućuje svakom pacijentu uvid u činjenice o svome oralnom zdravlju, terapijskim mogućnostima te preventivnim mjerama, baš za njega, koje u velikoj mjeri može sam provoditi kod kuće, a stečeno znanje prenijeti na cijelu obitelj.

Nema zdravlja s bolesnim stanjem u ustima. Dokazano je da mnoga bolesna stanja u ustima jesu itekako velik rizik za mnoga sistemska oboljenja, kao što su kardioaskularna, bolesti gušterače, prijevremeni porod i sl.

Pregledi za trudnice i mlade mame

Trudnicama je potrebna posebna njega tijekom trudnoće kako bi održale usnu šupljinu zdravom.

Zbog povećanog djelovanja hormona zubno meso postane osjetljivo te je teže održavati dobru higijenu što pogoduje nastanku upale zubnog mesa.

Povraćanje i promjena prehrane utječu na pH usne šupljine što pogoduje nastanku karijesa!

Znanstveno je dokazano da neliječena kronična upala zubnog mesa i parodontitisa može dovesti do prijevremenog poroda i smanjene porođajne težine djeteta.

Program kontrole oralnog zdravlja tijekom trudnoće ima cilj da djeca ostanu zdrava, bez karijesa, uz savjete o pravilnoj prehrani.

Karijes je zarazan!

Karijes je zarazna bolest kojom se dijete zarazi najčešće "oblizivanjem" dude ili žličice iz usta bližnjih. Znanstveno je dokazano da bakterija streptococcus mutans u dobi od 2 godine omogućava točnost predviđanja karijesa u kasnijoj dobi 94%-tnom preciznošću, što se može povezati sa zdravljem usta majke.

 

Karijes je infektivna bolest, što znači da je uzrokovana bakterijama!

Dijete te kariogene bakterije obično prvi puta dobije od najbližih. Najčešće tako da mama obliže dudu ili žličicu pa je dade djetetu i tako prenese bakterije u čista dječja usta.

Ako Vi imate „loše zube“, ne mora značiti da će ih Vaše dijete imati jer se „loši zubi“ ne nasljeđuju!

 

Poseban pristup djeci

Redovitim pregledima održavamo mliječne zube zdravima, čime se osigurava da i trajni zubi niknu u čistoj usnoj šupljini, bez karijesa. 

Nadalje, ukazujemo na posljedice nepodesnih navika djeteta, ukoliko ih ima, te upućujemo na potrebu ortodonstske terapije.

Nepodesne navike (sisanje palca ili drugih predmeta, guranje jezika, disanje na usta i nepravilno gutanje) loše utječu na rast i razvoj te uzrokuju neravne zube.

 

Pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura preventivni je postupak čija je svrha očuvanje zdravog trajnog zuba i onemogućavanje stvaranja karijesa u fisurama i jamicama zuba.

Kada djetetu počnu nicati trajni zubi, dakle u dobi od 6-7 godina kada niče prvi trajni molar odnosno „šestica“ potrebno je novoizrasli zub zaštiti od mogućeg razvoja karijesa na griznoj plohi. Pečaćenje je preporučljivo napraviti na svim zubima  s predispozicijom nastanka karijesa. Pečaćenje fisura spada u preventivne postupke, ne uključuje brušenje zuba, dakle potpuno je bezbolno, što je možda podatak koji je malom pacijentu, a i samom roditelju najvažniji.

Postupak pečaćenja je kratkotrajan. On uključuje čišćenje površine zuba, kako bi se uklonili svi ostaci hrane sa zuba i zub pripremio za pečaćenje. Čišćenje se izvodi pomoću četkice postavljene na vrtaljku i profesionalne paste. Nakon što se isperu svi ostaci paste, zub se posuši i izolira vaticama. Na izolirani zub se nanosi tekućina ili gel za jetkanje cakline koji se zatim ispere, zub se posuši i onda se prelazi na zadnju fazu, a to je postavljanje materijala za pečaćenje i njegovo osvjetljavanje čime se materijal stvrdne.

Time je postupak pečaćenja fisura gotov. Dobro postavljen i redovito kontroliran pečat predstavlja dugotrajnu zaštitu zuba od karijesa.

S posebnim, pristupom primjerenim djeci vršimo sljedeće usluge:

 • Dijagnostika rizika oboljenja od karijesa

 • Detekcija plaka na zubima lampom

 • Antimikrobna terapija

 • Remineralizacija tvrdih zubnih tkiva

 • Određivanje obrambene sposobnosti sline,                                 

 • Preventivno pečačenje fisura

 • Minimalno invazivna terapija-terapija početnih karijesa ozonom (bez bušenja)

 • Protektivni ispuni pokvarenih zuba ili liječenje

 • Upute o pravilnoj prehrani

 • Edukacija o oralnoj higijeni

 • Upute o kućnoj profilaksi

 • Poklon relevator za kontrolu higijene

 • Terapija cirkularnog karijesa mlijčnih zuba

 • Terapija dječjih zuba nakon pada

Preventivni pregledi za odrasle

Kod žena zbog hormonalnog disbalansa (pubertet, menstrualni simptomi, trudnoća, menopauza) moguće su promjene na oralnoj sluznici. Također su vidljive promjene u ustima kod bulimije i anoreksije, a osteoporoza se događa i u čeljusnim kostima.

Kod muškaraca vršimo iluminacijski test na oralni karcinom. 

Preventivni programi pregleda za treću dob

Biološke osnove mijenjaju se tijekom života. Kosti postanu porozne uslijed osteoporoze te sluznica gubi elastičnost i postane suha, a slina više ljepljiva.

I stomatogeni sustav starenjem se mijenja, u zubima često nastaju ovapnjenja, a mijenja se i oblik zuba zbog trošenja (abrazije), pulpna komora se povlači, caklina  postaje krhka zbog smanjenja vlažnog udijela i organskog dijela. 

Sva ova stanja zahtijevaju posebnu njegu kako bi se održala oralna higijena te spriječila karijesna infekcija.

Najčešći simptom:

•    Suha usta

Zbog mnogih kroničnih bolesti, poput kardiovaskurnih, kada pacijenti redovito primaju lijekove koji imaju, nažalost, štetne posljedice na oralnu sluznicu, izazivajući suhoću sluznice, mijenja  se pH zubnog plaka, uzrokujući karijes zubnog vrata, što je vrlo česta pojava.
Zbog suhoće sluznice također postojeće zubne proteze „ne drže“.

Izdvajamo i sljedeće usluge:
•    Dijagnostika sline
•    Kontrola feothora
•    Kontrola protetskih radova
•    Upute o načinu oralne higijene zbog smanjene manualne spretnosti i vida
•    Upute o prehrani
•    Terapija zubnih vratova
 

Preventivni program za sportaše

Opasnost od nastanka ozljeda usta i zubi znatno je povećana u sportovima u kojima su udarci usmjereni u područje usta.

Uloga sportskog štitnika je višestruka:

 • štiti zube i tkiva usta od izravnih ozljeda
 • ublažava udarce u glavu i lice
 • smanjuje jačinu ozljede u predjelu vrata
 • ublažava jake udarce koji bi mogli prouzročiti nesvjesticu i potres mozga!

Povjerite nam izradu svojih sportskih štitinika. 

Korporativni sistematski stomatološki pregled

Korporativni sistematski stomatološki pregled, kao nezaobilazna nadopuna zdravstvenom pregledu, dugo već postoji kao praksa u poduzećima zapadnih zemalja te osiguravajućih društava. 

Ubrzani način života odražava se i na  zdravlje. Stres je „okidač“ u mnogim sistemskim bolestima čiji simptomi upravo u usnoj šupljini mogu ukazati na njih.

Cilj prevencije muške i ženske populacije je održati oralno zdravlje. Preventivnim terapijskim postupcima u ordinaciji (profesionalno čišćenje zubi i krunica, preventivna terapija parodonta, flouridacija zubi, po potrebi digitalni RTG, dijagnostika rizika za karcinom usne šupljine muškarca, dijagnostika na karijes, rizik za parodontitis) i naravno edukacijom za svakoga, posebno za žene u svezi menopauze, te pridržavanjem kućnih mjera održavanja stečenog oralnog zdravlja po našim uputama, od naučenog imati će korist i cijela obitelj.
 

Oralno zdravlje i spolno prenosive bolesti

Odaje li Vam ova slika zdravog čovjeka?

Infekcija dolje infekcija gore! 

Današnja „epidemija“ spolno prenosivih bolesti uzima sve više maha i na sluznici usne šupljine. To su najčešće virusne i bakterijske infekcije koje su istovremeno prisutne i na spolnim organima. Iz dana u dan sve ih je više! 

Široka je paleta uzročnika infekcija (HIV, HPV, herpes i mnogi drugi), ali svaki od njih ima zajedničku značajku: uzrokuju promjene u usnoj šupljini. 
Kod slabe higijene, u ustima se stvaraju uvjeti koji su odlično hranilište i dobra podloga za mikroorganizme. Jasna je važnost pravovremene edukacije, redovite posjete stomatologu i profesionalnog čišćenja zubi.

Stoga, dobro je znati i prilikom pranja zuba obratiti pažnu na čitavu usnu šupljinu i svaku promjenu kontrolirati kod Vašeg stomatologa.